
Sikkerhet og utesvømming
Vi bruker mye tid på å legge til rette for sikre og gode utendørs svømmeopplevelser. I bunn ligger alltid våre Open Water vettregler. Ta deg tid til å gjøre deg kjent med dem!
Slik påvirker kaldt vann svømmere og triatleter
GlommaDyppen-miljøet legger ikke bare til rette for gode svømmeopplevelser ute. Vi bruker mye tid på å gjøre disse opplevelsene så trygge som mulig. Gjennom flere år har vi sammen med forskere fra Akershus Universitetssykehus, Oslo Universitetssykehus, Universitetet i Oslo, det norske Forsvaret og SINTEF jobbet med å finne frem til ny kunnskap om hvordan svømming i kaldt vann påvirker kroppen.
Hvordan endres fingerferdighet ved forskjellige vanntemperaturer?
Den første vitenskapelige artikkelen fra dette samarbeidet er nå publisert. Her undersøker vi hvordan det å svømme i kaldt vann påvirker fingerferdigheten til svømmere som bruker våtdrakt. Vi ønsket å forstå hvordan kaldt vann påvirker evnen til å bruke hendene effektivt, noe som er viktig for blant annet svømmere og triatleter som deltar i konkurranser eller trening. Studien inkluderte ni utesvømmere, både menn og kvinner, som gjennomførte flere svømmeturer i åpent vann med temperaturer fra 8,4 til 24,5°C.
Vi målte hvor lang tid det tok for svømmerne å fullføre en enkel oppgave som krevde fingerferdighet, nemlig å sette sammen en mutter og en skrue. Det tok lengre tid å fullføre oppgaven når vannet var kaldere. For hver grad temperaturen sank, økte tiden det tok å fullføre oppgaven med omtrent ett sekund.
Dette er av såpass stor betydning at svømmere og triatleter bør ta hensyn til effekten. For svømmere betyr det at det tar lengre tid å ta av seg våtdrakt og få på seg tørre klær etter endt svømmetur når det blir kaldere i vannet. Andre oppgaver som krever gode fingerferdigheter vil også ta lenger tid. Det gjelder kanskje i enda større grad for triatleter som skal gjøre seg klar til en sykkeltur etter endt svømming. Dette er kunnskap som også arrangører bør ta hensyn til i sitt sikkerhetsopplegg for både konkurranser og treninger.
Har du lyst til å lese mer? Her er en link til den publiserte artikkelen
Hvordan endres kroppstemperaturen ved forskjellige vanntemperaturer?
Den andre vitenskapelige artikkelen fra dette samarbeidet har vi undersøkt hvordan kroppstemperaturen til svømmere med våtdrakt endrer seg når de svømmer i åpent vann. De svømte i vann med ulike temperaturer, mellom 8,4 °C og 24,5 °C. Det vi fant var ganske interessant: Kroppstemperaturen fulgte ofte et mønster i tre faser etter at svømmerne gikk i vannet:
-
Først så vi ofte en liten økning i kroppstemperaturen
-
Deretter fulgte en periode hvor temperaturen holdt seg ganske stabil
-
Til slutt, i mange tilfeller, begynte kroppstemperaturen å synke. Dette skjedde raskere i kaldere vann
Viktige ting å huske på:
-
Selv med våtdrakt kan man bli kald når man svømmer i åpent vann, spesielt i kaldt vann
-
I vann mellom 8,4 °C og 15 °C tok det i gjennomsnitt rundt 20 minutter før kroppstemperaturen begynte å synke. Men husk at noen kan begynne å kjøles ned før dette!
De som hadde mer kroppsfett så ut til å være litt bedre beskyttet mot temperaturfallet. Og de som startet svømmeturen med en høyere kroppstemperatur hadde også en tendens til å holde seg varmere lenger.
Som studien viser, er det store individuelle forskjeller i hvordan kroppen reagerer på kaldt vann. Likevel er det noen tydelige funn man bør ta med seg: Når vannet er 15 grader eller kaldere, er det mange som begynner å kjøles ned allerede etter 20 minutter – selv med våtdrakt. Dette bør både svømmere og triatleter ta hensyn til når de planlegger lengden på svømmeturene.
Har man mange svømmeturer bak seg, kjenner man gjerne sin egen kropp og hvordan den reagerer. Men for nye svømmere – og for erfarne svømmere som har med seg mindre erfarne på tur – kan dette være nyttig kunnskap i risikovurderingen. Dette er også viktig informasjon for arrangører å ta med i sikkerhetsopplegget for både treninger og konkurranser.
Har du lyst til å lese mer? Her er en link til den publiserte artikkelen
Svømming i kaldt vann
Open Water er en relativt ung idrett i Norge. Triathlon har imidlertid vært aktive i godt over 40 år, og i tillegg har er del av ildsjelene der brukt mye tid på å forske på svømming i kaldt vann. Vi anbefaler mer enn gjerne å ta turen innom Isklar Norseman Xtreme Triathlon sine sider om temaet.
SIPE
Utesvømmingsmijølet i Norge er uheldigvis ennå ikke så oppmerksomme på SIPE (Swimming Induced Pulmonary Edema). Men det er godt kjent både hos en del dykkere og i triathlonmiljøet. Blant arrangører av utesvømmingstevner i Sverige er dette imidlertid svært godt kjent, og Vansbrosimning oppdager årlig rundt 50 tilfeller. Vi har sammenfattet en del informasjon vi fikk fra dem under et studiebesøk sommeren 2018.
Risikoanalyse og sikkerhetsplan
Vi som arrangører utarbeider og oppdaterer årlig en sikkerhetsplan. Før denne settes opp gjennomfører vi en detaljert risikoanalyse. Deretter gjøres tiltak for å redusere risikoen for forskjellige hendelser så mye vi kan. Ta kontakt om du ønsker å ta en titt på denne delen av arbeidet vårt.